Deze website gebruikt funtionele cookies. Door gebruik te maken van deze website geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.
Door nu al na te denken over de situatie na uw overlijden, voorkom je dat jouw partner en eventuele kinderen met grote financiële zorgen achterblijven. Als je wegvalt, komt immers ook jouw inkomen te vervallen. En misschien dalen de inkomsten van jouw partner omdat hij of zij meer zorgtaken op zich moet nemen. In sommige gevallen wordt een inkomensterugval gecompenseerd door een verzekering. Of het verstandig is zo’n verzekering af te sluiten, hangt van een aantal zaken af. Onze adviseurs rekenen dit graag aan jou voor. Je kunt dit risico wegnemen door bij leven een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.
Benieuwd naar de kosten van een overlijdensrisico verzekering? Bereken hier
Na jouw overlijden kan het inkomen van je partner bestaan uit:
Het overlijden van één van beide partners verandert niets aan de hypotheek. De hypotheeklasten blijven dus gelijk. Dit geeft problemen als het inkomen van de achterblijvende partner niet toereikend is om deze kosten op te brengen. De normale kosten van levensonderhoud blijven immers ook bestaan.
Wij kunnen je helpen met financiële vragen, zoals de gevolgen voor je nabestaanden en voor je hypotheek. Neem daarvoor gerust contact met ons op.
In het projecteren van de mogelijke besparingen gaan wij voor de hele looptijd van de hypotheek uit van de rente zoals die geldt voor de rentevaste periode. Uiteraard is dit een aanname. De rente zal nagenoeg in alle gevallen na de rentevaste periode anders worden. Toch willen wij ‘een beeld’ geven van de besparingen die mogelijk zijn over de gehele looptijd van de hypotheek op basis van deze aanname.
Een enkele geldverstrekker hanteert ook risicoklassen binnen een hypotheek met NHG, zoals Delta Lloyd en Allianz.
In dat geval is looptijdrente (automatische aanpassing van de schuld-marktwaarde verhouding als gevolg van periodieke en/of incidentele aflossing) alleen aan de orde bij een incidentele aflossing. U lost immers maandelijks niets af op de hypotheekschuld. Daarnaast kan het zijn dat uw woning in waarde is gestegen waardoor uw schuld-marktwaarde verhouding in een lagere risicoklasse terecht is gekomen. Uw geldverstrekker zal u vragen om dit aan te tonen met een taxatierapport. Sommige geldverstrekkers gaan ook akkoord met het overleggen van een modelmatige taxatie (dat is een indicatieve woningwaarde) of een WOZ opgave als de hypotheekschuld lager ligt dan 80% van de woningwaarde.