Deze website gebruikt funtionele cookies. Door gebruik te maken van deze website geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.
Een overlijdensrisicoverzekering (orv) keert uit als je voor een bepaalde datum overlijdt. De uitkering stelt jouw partner of nabestaanden bijvoorbeeld in staat de hypotheek (deels) af te lossen en zo in de woning te kunnen blijven wonen.
Om een hypotheek te kunnen afsluiten, is vaak een overlijdensrisicoverzekering nodig. De eisen verschillen per geldverstrekker; het deel boven de 50 % of 60 % van de marktwaarde moet bijvoorbeeld afgedekt worden met een overlijdensrisicoverzekering of er wordt helemaal geen overlijdensrisicoverzekering geëist.
Benieuwd naar de premie? Bereken hierSoms kan het aan te raden zijn om een hoger verzekerd bedrag te nemen dan de geldverstrekker eist. Dit vermindert namelijk de financiële druk op je nabestaanden.
Dekking overlijdensrisicoverzekering
Het eventueel uit te keren bedrag (het verzekerde bedrag) wordt bij aanvang van de verzekering vastgesteld. Dat kan een vast bedrag zijn, maar je kunt ook kiezen voor een dalende overlijdensrisicoverzekering. Het verzekerde bedrag neemt dan tijdens de looptijd af. Zo'n verzekering sluit je af in combinatie met een hypotheek waarop wordt afgelost. Bijvoorbeeld met een Annuiteitenhypotheek of een Lineaire hypotheek. Het verzekerd bedrag loopt dan in lijn met de hypotheekschuld.
Gezondheid en verklaringen
Als je een nieuwe overlijdensrisicoverzekering wil sluiten, kan je gezondheid een knelpunt zijn. Zeg daarom nooit zo maar een oude verzekering op, voordat je bij de nieuwe verzekeraar medisch goedgekeurd bent.
Verzekeraars eisen een gezondheidsverklaring. En boven een bepaald verzekerd bedrag, meestal € 278.004 (per 1 januari 2019), een medische keuring.
Onder het verzekerd bedrag van € 278.004 mogen verzekeraars niet zomaar iemand keuren en je hoeft een verzekeraar niet te vertellen wat het resultaat was van een erfelijkheidsonderzoek bij jezelf of familieleden.
Kosten overlijdensrisicoverzekering
De kosten voor een overlijdensrisicoverzekering zijn afhankelijk van:
Risicopremies verschillen aanzienlijk per verzekeraar. Het is daarom aan te raden om verzekeraars met elkaar te vergelijken. Dit kan een behoorlijke besparing opleveren.
De premies voor overlijdensrisicoverzekeringen zijn de afgelopen jaren behoorlijk gedaald. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de verzekerden kan besparen op de premie. De besparing kan oplopen tot duizenden euro’s.
Wij kunnen je adviseren over een passende overlijdensrisicoverzekering, ook als je al een dergelijke verzekering hebt.
Heb je een vraag over onze diensten omtrent de hypotheek, verzekeringen of de woning? Wij zijn je graag van dienst!
In het projecteren van de mogelijke besparingen gaan wij voor de hele looptijd van de hypotheek uit van de rente zoals die geldt voor de rentevaste periode. Uiteraard is dit een aanname. De rente zal nagenoeg in alle gevallen na de rentevaste periode anders worden. Toch willen wij ‘een beeld’ geven van de besparingen die mogelijk zijn over de gehele looptijd van de hypotheek op basis van deze aanname.
Een enkele geldverstrekker hanteert ook risicoklassen binnen een hypotheek met NHG, zoals Delta Lloyd en Allianz.
In dat geval is looptijdrente (automatische aanpassing van de schuld-marktwaarde verhouding als gevolg van periodieke en/of incidentele aflossing) alleen aan de orde bij een incidentele aflossing. U lost immers maandelijks niets af op de hypotheekschuld. Daarnaast kan het zijn dat uw woning in waarde is gestegen waardoor uw schuld-marktwaarde verhouding in een lagere risicoklasse terecht is gekomen. Uw geldverstrekker zal u vragen om dit aan te tonen met een taxatierapport. Sommige geldverstrekkers gaan ook akkoord met het overleggen van een modelmatige taxatie (dat is een indicatieve woningwaarde) of een WOZ opgave als de hypotheekschuld lager ligt dan 80% van de woningwaarde.